Historien om Vinde Helsinge Gymnastik- & Ungdomsforening i store træk

Høstfest er blevet afholdt i mange år, og altid 3. weekend i september. Men der blev færre og færre deltagere, så man blev enige om at holde en pause efter meget få deltagere i 1987. Dette arrangement er så aldrig kommet op at stå igen.

1989 kan nævnes at foreningen havde kun 170 medlemmer. I dette år startede man nyt hold op, nemlig ”HOP-SHOP”. Dette var et koncept vi købte fra Køge Gymnastikforening. Det bestod af øvelser og musik, som var ens for alle foreninger. Vi fik det op at køre med stor succes. Det var med klippekort eller betaling pr. gang. Man skulle ikke binde sig til et helt års kontingent. Det fristede rigtig mange. Vi havde flere forskelllige instruktører på, så de heller ikke var så bundet. Det gav medlemmer og penge i kassen.

1991/92 sæsonen startede vi et fælleshold op for unge piger og unge mænd. Det var Laila og Torben Czepluch (lærer på Gørlev Idrætsefterskole) der var instruktører. Det ”trak” mange nye medlemmer fra nær og fjern.

1992/93 sæsonen startes der op med søndagsaktiviteter. Dette kunne være kano - ture, juletræsfældning med gløgg og æbleskiver m.m.

1994/95 blev foreningen inviteret til opvisning i Holland. En kontakt, der stammede fra Connie Geisler Larsen, der før havde samlet et hold til en tur til Holland. Dette blev så igen en realitet, med stor succes.

1995 havde foreningen 90 års fødselsdag, som man valgte at kalde det, og ikke jubilæum. Der var forskellige optræden af gymnasterne i dragter og gymnastikøvelser helt tilbage fra 1900 – tallet. En rigtig god opvisning, til stor morskab for publikum, men måske mere for de aktive??

1996 til fastelavn, startede foreningen med tøndeslagning for foreningens børn. Dette foregik ved Forsamlingshuset i Vinde Helsinge, hvor der jo traditionen tro var/er Fastelavnsridning med musik, klovne og ryttere. Dette fortsætter stadigvæk med stor succes.

1997 forsøger foreningen med børnedilettant i Vinde Helsinge forsamlingshus. Denne forestilling blev en kæmpe succes med ”Drama i Troldeskoven”. Hvem ville ikke komme og hjælpe og ikke mindst overvære stykket når lille ”Theodor” var med !!!!

Samme år prøvede vi også i samarbejde med Kirsten Dan Jensen`s danseskole at starte børnedans. Det gik nogenlunde, men ikke en blivende aktivitet.

1998 var der Kulturnat” i Gørlev Kommune. Her deltog foreningen selvfølgelig med hold, som optrådte ”midt på gaden” eller på Bibliotekstorvet. En succes for byen, og måske kunder til foreningen!!!

1999 blev starten på ”Ældre i bevægelse”. Nu skulle der gang i den ældre generation. Det blev mandag formiddag i Gørlev Hallens gymnastiksal under ledelse af John Andersen og Connie Geisler Larsen. Det blev godt omkring 30 – 40 ældre deltog fra start. Senere kom Annitta Kirkhammer med som instruktør med ældredans.

1999 har vores søndagsaktiviteter udviklet sig til ”Friluftslauget”, en underafdeling i foreningen, med ca. 80 medlemmer. Det er samtidig det største friluftslaug i Danmark. Foreningen har nu ca. 400 medlemmer i alt.

2000 er året hvor foreningen får sin egen foreningshåndbog. En bog til hjælp og støtte for både bestyrelsen og instruktørerne. Her står div. regler, dagsorden, mødeindkaldelse og meget mere. En slags opslagsværk til hjælp for nye medlemmer både i bestyrelsen og som instruktør.

2001 får foreningen sin egen hjemmeside på nettet. Det er Folmer Jensen, Dalby der bliver ”ankermand” for dette projekt. www.vindehelsinge.dk, det er da nemt at huske.

2004 Januar prøver vi at ændre vores aerobic hold, som har kørt i flere sæsoner, men nu med dalende deltagere. Så nu hedder det ”Body-toning”, og så kom der mange igen !!!! Vores stortrampolinhold deltog i rigtig mange stævner og fik rigtig mange medaljer hjem til foreningen. Vi startede også stavgang, det var lidt en udløber fra ældre i bevægelse. Det blev ikke til så mange deltagere, men flere tog så selv initiativ til stavgang, og gik så selv udenfor foreningens regi, det var jo bare fint.

2004/2005 var jo så foreningens 100 års jubilæumsår. Dette skulle jo fejres. Der var megen arbejde med at få det hele til at køre, men det var en dejlig og sjov sæson. Det var alt besværet værd var alle enige om. Der var reception fredag eftermiddag i forsamlingshuset i Vinde Helsinge, med udstilling af gl. protokoller, billeder, gl. dragter m.m. Foreningen havde arr. Kaffe og kagebord. Her deltog rigtig mange både fra kommunalbestyrelsen samt andre foreninger, med taler og gaver. En rigtig dejlig eftermiddag. Lørdag stod så i opvisningens tegn, med en masse forskellige indslag af foreningens aktiviteter m.m. Gl. hold var samlet igen såsom junior piger ved Karen Haugaard og Springgubberne ved Per Lindgren. En fantastisk eftermiddag. Dagen sluttede med festmiddag i forsamlingshuset og enkelte taler. En meget flot og værdig fejring af en forening på 100 år, der er mere aktiv end nogensinde.

2005 starter foreningen et samarbejde med Svallerup – Bjerre idrætsforening om et øvet damehold med Bente Thorkilsen og Heidi Johansen som instruktører. Det trak mange dygtige ”piger” til, der blev udfordret på det gymnastiske. Vi havde igen held med at samle til Børnedilettant.

2006 er vores lokalopvisning af foreningens hold samt gæstehold fra Gørlev Idrætsefterskole og Vinde Helsinge fri – og efterskole ved at skabe trafikkaos i Gørlev by. Vi har jo ca. 300 gymnaster selv, så kommer skolerne med ca. 150 og dertil ca. 800 tilskuere. Hallens medarbejdere må ud og agere parkeringsvagter. Hos foreningen skæpper det jo godt i kassen. Foreningen opretter også et nyt hold, nemlig ”støttestrømperne”. Ja, hvad er det? Et hold for de personer, som ikke er i bestyrelsen mere ej heller instruktører, men gerne vil hjælpe til ved arr. og anden hygge, så man stadig føler en tilknytning til foreningen.

2007 inviterer foreningen i fællesskab med Gørlev hallen ”Flying Super kids” til opvisning. Det giver fulde huse. Lidt overskud til deling.

2008 går VHGU, K. Helsinge idrætsforening, Gørlev idrætsforening Gørlev Badminton, Tennis og Kegleklub sammen om at arr. aftener for unge ”Idræt på tværs”. Med forskellige former for sport i Gørlev hallen. Det har ikke den store interesse, men der bliver afholdt flere aftener i løbet af sæsonen. Superkids igen til Gørlev med stor succes.

2009 der er stadig tøndeslagning ved Forsamlingshuset til fastelavn, og vores dilettantforestilling kører også med fulde huse. Der spilles nu lørdag eftermiddag for ældre i hele Kalundborg kommune, hvor der købes en forestilling af kommunen. Derudover spilles to aftener, nemlig 2 lørdage efter hinanden. De sidste mange år har der ikke været ”bal” bagefter, men kaffebord med kager og fællessang den første lørdag (mest det lidt ældre publikum) og så med kaffe og teatersnitter til den sidste aften. Dette arr. er jo stadig i fællesskab med forsamlingshuset.

2009/10 Foreningen har i denne sæson over 6oo medlemmer, og de halve er børn – og unge under 25 år. Vi har rigtig mange dygtige instruktører både meget unge mini-hjælpere og de lidt ældre. Vi forsøger også at pleje vores instruktører og bestyrelsesmedlemmerne rigtig godt. I september var der ca. 40 personer med til en aktivitetsdag i DGI – byen i København med sjov og spas samt fin middag. En fantastisk måde for at alle kan lære hinanden at kende, og at bestyrelsen kan deltage på lige fod med de yngste ved en sådan lejlighed, så vi kender hinanden andet end fra gymnastiksalen. Vi har også en kontaktperson knyttet til hvert hold, så instruktøren har en at henvende sig til hvis der skulle opstå små problemer eller opgaver de skal have hjælp til.

Så indtil nu er det vist meget godt gået af en forening på 105 år.

v/Connie Geisler larsen

Vinde Helsinge Gymnastik- & Ungdomsforening | Huslodsvej 4 | 4281 Gørlev |